Η θεραπεία μας για το σοβαρό ΣΥΩ καθιερώνεται διεθνώς ως τριτοβάθμια πρόληψη

Το ΣΥΩ είναι η σοβαρότερη επιπλοκή των προγραμμάτων εξωσωματικής γονιμοποίησης, ενώ μέχρι πρότινος δεν υπήρχε θεραπεία της σοβαρής μορφής του συνδρόμου, το οποίο συχνά απαιτεί νοσοκομειακή περίθαλψη.

Σε περίπτωση που εμφανιστεί σοβαρής μορφής ΣΥΩ, παρά τα μέτρα προφύλαξης που λαμβάνονται, εφαρμόζεται επαναστατική θεραπευτική προσέγγιση με χορήγηση ενέσεων ανταγωνιστή μετά την ωοληψία, στην ωχρινική φάση, με αποτέλεσμα την αποφυγή της νοσοκομειακής περίθαλψης.

Η πρωτοποριακή αυτή αιτιολογική θεραπεία, η οποία αναπτύχθηκε από την ομάδα της Ευγονίας σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, έχει αντικαταστήσει:

α) την ανυπαρξία θεραπείας και

β) τη συμπτωματική και ανακουφιστική νοσοκομειακή περίθαλψη, με απλή παρακολούθηση.

Η μέθοδος συνήθως συνοδεύεται συνήθως από αναβολή της εμβρυομεταφοράς στον τρέχοντα κύκλο και κατάψυξη όλων των εμβρύων, αν και μπορεί υπό προϋποθέσεις να συνδυαστεί με νωπή εμβρυομεταφορά στον ίδιο κύκλο.

Η μέθοδος έχει γίνει αποδεκτή διεθνώς ως τριτοβάθμια πρόληψη του ΣΥΩ (tertiary prevention) και αποτελεί τη μοναδική μέθοδο για τη θεραπευτική αντιμετώπιση του εγκατεστημένου σοβαρού ΣΥΩ.

Σε όλες της γυναίκες με σοβαρό ΣΥΩ που υποβλήθηκαν στη συγκεκριμένη θεραπεία στη Μονάδα μας παρατηρήθηκε ταχεία υποχώρηση του συνδρόμου σε επίπεδο εξωτερικού ιατρείου, ενώ καμία γυναίκα δεν χρειάστηκε να εισαχθεί στο νοσοκομείο, όπως συνήθως ήταν απαραίτητο στο παρελθόν.


Αποτέλεσμα της θεραπείας που εφαρμόζουμε είναι η μειωμένη σωματική επιβάρυνση, το μειωμένο ψυχολογικό και οικονομικό κόστος από τα έξοδα του νοσοκομείου και της απώλειας ωρών εργασίας.

Δείτε:
Σύνδρομο Υπερδιέγερσης των Ωοθηκών (ΣΥΩ)

Και τις δημοσιεύσεις μας για τη θεραπεία του σοβαρού ΣΥΩ:

Lainas et al 2014, BJOG

Lainas et al.2013 Hum.Reprod.

Lainas et al.2012 RΒΕ.

Lainas et al. 2009a RBMOnline

Lainas et al. 2009b RBMOnline

Lainas et al. 2007 Reprod Biomed

«Ευγονία» - Μονάδα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης
Κωσταντίνου Βεντήρη 7 (HILTON), 115 28 Αθήνα

  • Email: info@eugonia.com.gr
  • Τηλ.: 210 723 6333
  • Fax: 210 721 3623

Μέλος σε:

Φωτογραφικό υλικό

© Copyright 2021 «Ευγονία» - Μονάδα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης στην Αθήνα Ανάπτυξη εφαρμογής NetValue. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.