Menu

Εξωσωματική IVF

Διαίρεση του εμβρύου (Αυλάκωση)

Η ανάπτυξη αρχίζει μερικές ώρες μετά τη δημιουργία του ζυγώτη. Ο ζυγώτης διαιρείται (μιτωτικά) σε δύο θυγατρικά κύτταρα που ονομάζονται βλαστομερίδια. Οι επόμενες διαιρέσεις ακολουθούν γρήγορα σχηματίζοντας μικρότερα βλαστομερίδια: η διεργασία αυτή ονομάζεται αυλάκωση.

Τα στάδια της αυλάκωσης του ζυγώτη μέχρι το σχηματισμό της βλαστοκύστης.

Το δεύτερο πρωϊνό μετά την ωοληψία η αυλάκωση του ζυγώτη έχει αρχίσει και τα έμβρυα έχουν ήδη επιτελέσει δύο κυτταρικές διαιρέσεις. Κατά κανόνα, το ποσοστό αυλάκωσης του ζυγώτη υπερβαίνει το 95%. Τυπικά, η πρώτη διαίρεση επέρχεται περίπου 16 ώρες μετά τη γονιμοποίηση και το έμβρυο απαρτίζεται πλέον από 2 κύτταρα (τα βλαστομερίδια). Η δεύτερη διαίρεση επέρχεται περίπου 12 ώρες αργότερα (το έμβρυο απαρτίζεται από 4 βλαστομερίδια) και οι διαιρέσεις συνεχίζονται με αυξανόμενο ρυθμό. Στο στάδιο των 4 προς 8 κυττάρων ενεργοποιούνται τα γονίδια του εμβρύου και αρχίζουν να παράγονται οι ειδικές του πρωτεΐνες (θεωρείται ότι οι δύο πρώτες αυλακωτικές διαιρέσεις είναι παθητικές). Τα επόμενα στάδια ανάπτυξης είναι το στάδιο του μοριδίου (περίπου 16-32 κύτταρα) και το στάδιο της βλαστοκύστης.

Η ορθή αυλάκωση αποτελεί και ένα θεμελιώδες κριτήριο της ποιότητας των εμβρύων: ο αριθμός και η γενική μορφολογία των βλαστομεριδίων, η ύπαρξη θρυμματισμού, η μορφολογία και η ταχύτητα συγχώνευσης των προπυρήνων, καθώς και η συγχρονισμένη διαίρεση, αποτελούν σημαντικά στοιχεία για την αξιολόγηση των εμβρύων την ημέρα της εμβρυομεταφοράς και έχουν άμεση σχέση με το στατιστικό αποτέλεσμα επιτυχίας κυήσεως.

Η διαίρεση του ζυγώτη μέχρι το σχηματισμό της βλαστοκύστης (αρχείο ΕΥΓΟΝΙΑΣ)
Η διαίρεση του ζυγώτη μέχρι το σχηματισμό της βλαστοκύστης (αρχείο ΕΥΓΟΝΙΑΣ)

 

Έτσι έμβρυα που έχουν διαιρεθεί με καθυστέρηση (π.χ. στάδιο δύο κυττάρων στις 48 ώρες καλλιέργειας) θεωρούνται λιγότερο «καλά» από έμβρυα που έχουν ήδη αρχίσει τη δεύτερη διαίρεση (στάδιο 4 κυττάρων) κατά την ίδια χρονική στιγμή. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα «αργοπορημένα» έμβρυα δεν έχουν μέλλον, ή ότι μόνον τα «πρωτοπόρα» έμβρυα είναι ικανά να εμφυτευθούν.

Δείτε ακόμη: Αξιολόγηση των εμβρύων

«Ευγονία» - Μονάδα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης
Κωσταντίνου Βεντήρη 7 (HILTON), 115 28 Αθήνα

  • Email: info@eugonia.com.gr
  • Τηλ.: 210 723 6333
  • Fax: 210 721 3623

Μέλος σε:
eshre asrm esge

Google Reviews
Covid
Η μονάδα μας λειτουργεί με βάση λεπτομερές πρωτόκολλο ασφαλείας, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και της ΕΑΙΥΑ όσον αφορά τον Covid-19

Φωτογραφικό υλικό

© Copyright 2024 «Ευγονία» - Μονάδα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης στην Αθήνα Ανάπτυξη εφαρμογής NetValue. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Menu