Menu

Γονιμότητα – Υπογονιμότητα

Έλεγχος αντισπερματικών αντισωμάτων

Η παρουσία αντισπερματικών αντισωμάτων είναι γενικώς παραδεκτό αίτιο υπογονιμότητας, αν και ο τρόπος δράσης τους δεν είναι ακριβώς γνωστός. Τα αντισώματα αυτά προκαλούν συγκόλληση των σπερματοζωαρίων μεταξύ τους, οπότε παρεμποδίζεται η κινητικότητα τους, η ανάμιξη τους με την τραχηλική βλέννα και η πρόσφυσή τους στη διαφανή ζώνη του ωαρίου με τελικό αποτέλεσμα την αποτυχία της γονιμοποίησης. Επίσης, ακόμη στην περίπτωση που επιτευχθεί επιτυχής γονιμοποίηση των ωαρίων, η εξέλιξη της ανάπτυξής τους ως έμβρυα μπορεί να ανασταλεί, ιδιαίτερα στο στάδιο των 6-8 κυττάρων την 3η μέρα καλλιέργειας ή προτού τον σχηματισμό βλαστοκύστεων την 5η ή 6η ημέρα. Τα αντισώματα αυτά μπορεί να αναπτυχθούν μετά από φλεγμονές, τραύματα ή χειρουργικές επεμβάσεις.

Ανίχνευση αντισπερματικών αντισωμάτων

Η ανίχνευση των αντισπερματικών αντισωμάτων γίνεται στο σπερματικό πλάσμα ή στον ορό του αίματος.

  • Η δοκιμασία ΜΑR test (Mixed Antiglobulin Reaction) πραγματοποιείται σε νωπό σπέρμα και αποτελεί την πιο διαδεδομένη μέθοδο ανίχνευσης των αντισπερματικών αντισωμάτων.
  • Η δοκιμασία συγκόλλησης (sperm agglutination test, SPAT) επιτρέπει την ανίχνευση των αντισωμάτων στον ορό του αίματος του άνδρα ή της γυναίκας.
  • Η δοκιμασία σε ανοσοσφαιρίδια (immunobead test) χρησιμοποιείται για να παρατηρηθεί η ποιότητα των σπερματοζωαρίων που θα χρησιμοποιηθούν σε πρόγραμμα εξωσωματικής γονιμοποίησης μετά από ενεργοποίησή τους. Σφαιρίδια latex επικαλυμμένα με ανθρώπινα αντισώματα έναντι των IgG, IgA, IgM αναμιγνύονται με τα σπερματοζωάρια και προσκολλώνται στην κεφαλή, στον αυχένα, ή στην ουρά των σπερματοζωαρίων εάν υπάρχουν εκεί αντισπερματικά αντισώματα.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Οργανισμού Παγκόσμιας Υγείας (WHO), η παρουσία αντισπερματικών αντισωμάτων μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην επίτευξη εγκυμοσύνης όταν το 50% ή παραπάνω των κινητών σπερματοζωαρίων ενός δείγματος παρουσιάζουν συγκολλήσεις με τα σφαιρίδια των MAR ή immunobead test (μέθοδος ανίχνευσης των αντισπερματικών αντισωμάτων), ενώ ακόμη και εάν η τιμή είναι > 10%, μπορεί να υπάρχει υπογονιμότητα ανοσολογικής αιτιολογίας.

Στις περιπτώσεις που το MAR test υποδεικνύει παρουσία αντισπερματικών αντισωμάτων > 50%, συνιστάται η εφαρμογή μικρογονιμοποίησης (ICSI).

Δείτε ακόμη: Αίτια υπογονιμότητας » Ανδρικός παράγων » Αντισπερματικά αντισώματα

«Ευγονία» - Μονάδα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης
Κωσταντίνου Βεντήρη 7 (HILTON), 115 28 Αθήνα

  • Email: info@eugonia.com.gr
  • Τηλ.: 210 723 6333
  • Fax: 210 721 3623

Μέλος σε:
eshre asrm esge

Google Reviews
Covid
Η μονάδα μας λειτουργεί με βάση λεπτομερές πρωτόκολλο ασφαλείας, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και της ΕΑΙΥΑ όσον αφορά τον Covid-19

Φωτογραφικό υλικό

© Copyright 2024 «Ευγονία» - Μονάδα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης στην Αθήνα Ανάπτυξη εφαρμογής NetValue. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Menu