Κατάψυξη ωαρίων

Οι επαγγελματικές υποχρεώσεις και ο γρήγορος τρόπος ζωής έχουν οδηγήσει τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες γυναίκες να αποκτούν παιδιά σε μεγαλύτερη ηλικία. Χαρακτηριστική είναι η κίνηση των εταιριών Apple και Facebook που προσέφεραν δωρεάν κατάψυξη ωαρίων στις γυναίκες υπαλλήλους τους δείχνοντας ότι το θέμα αυτό είναι πιο επίκαιρο απο ποτέ.

Μια γυναίκα είναι περισσότερο γόνιμη κατά την ηλικία 20-30 ετών, ενώ η γονιμότητά της μειώνεται σταθερά με την πάροδο της ηλικίας, ιδιαίτερα  μετά τα 35. Η πτώση αυτή οφείλεται κυρίως στη μείωση του αριθμού και την ποιότητα των διαθέσιμων ωαρίων στις ωοθήκες και τη αύξηση των χρωμοσωματικών ανωμαλιών.με συνέπεια να μειώνονται αργά αλλά σταθερά οι πιθανότητες σύλληψης και απόκτησης ενός μωρού. Μάλιστα σύμφωνα με το Eurostat το 2014 από τα συνολικώς 92.149 μωρά που γεννήθηκαν στη χώρα μας, μόλις το ένα στα τρία (τα 31.859) γεννήθηκαν από μητέρα ηλικίας κάτω των 30 ετών. Η συχνότερη ηλικία απόκτησης παιδιού ήταν τα 30-34 έτη (34.800 μωρά), ενώ 25.490 βρέφη γεννήθηκαν από γυναίκες ηλικίας 35 ετών και άνω.Μάλιστα 600 παιδιά γεννήθηκαν από μητέρες ηλικίας άνω των 45 ετών.

Πλέον όμως έχουμε την δυνατότητα να “παγώσουμε τον χρόνο”

Η κατάψυξη ωαρίων ενδείκνυται ως μέθοδος διαφύλαξης της γονιμότητας για γυναίκες που επιθυμούν να αναβάλουν την προσπάθεια τεκνοποίησης για το μέλλον, καθώς και σε περιπτώσεις πρόωρης ωοθηκικής ανεπάρκειας, υποβολή σε χημειοθεραπεία, ή σε περιπτώσεις απουσίας σπερματοζωαρίων από το σπερματικό δείγμα ή τη βιοψία όρχεως του συντρόφου την ημέρα της ωοληψίας.

Tα ωάρια που καταψύχονται διατηρούν τη χρονολογική ηλικία της γυναίκας την ημέρα της κατάψυξης. Επομένως, είναι σημαντικό η κατάψυξη να γίνεται σε όσο το δυνατόν νεαρότερη ηλικία. Ιδανική ηλικία θεωρείται η ηλικία από 28 έως 35 ετών, χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας δεν μπορούν να καταφύγουν στη λύση της κατάψυξης ωαρίων.

Η όλη διαδικασία κρατάει 8-10 ημέρες και περιλαμβάνει υπερηχογραφήματα και εξετάσεις αίματος ανά 2-3 ημέρες, ενώ μετά την ωοληψία η οποία διαρκεί περί τα 15 με 30 λεπτά και πραγματοποιείται υπό μέθη, οι γυναίκες επιστρέφουν στις δραστηριότητες τους ακόμα και την ίδια ημέρα.

Πολλές γυναίκες αναρωτιούνται αν είναι ασφαλής αυτή η μέθοδος καθώς και αν τα φάρμακα που χορηγούνται συνδέονται με κακοήθειες και πιο συγκεκριμένα με καρκίνο του μαστού. Σύμφωνα με μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες σε εκατοντάδες χιλιάδες γυναικών που έλαβαν αγωγή με ορμόνες και υποβλήθηκαν σε πρόγραμμα εξωσωματικής γονιμοποίησης και σε γυναίκες που δεν έλαβαν ορμόνες, δεν παρατηρήθηκε διαφορά στην επίπτωση καρκίνου του μαστού. Βέβαια οι ορμόνες θα πρέπει να χορηγούνται στις μικρότερες δυνατές δόσεις και για τη μικρότερη δυνατή διάρκεια όπως πρεσβεύουν οι σύγχρονες τάσεις στον τομέα της ενδοκρινολογίας της αναπαραγωγής.

Δείτε περισσότερα για την κατάψυξη ωαρίωνεμβρύων και σπέρματος.

«Ευγονία» - Μονάδα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης
Κωσταντίνου Βεντήρη 7 (HILTON), 115 28 Αθήνα

  • Email: info@eugonia.com.gr
  • Τηλ.: 210 723 6333
  • Fax: 210 721 3623

Μέλος σε:

Φωτογραφικό υλικό

© Copyright 2021 «Ευγονία» - Μονάδα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης στην Αθήνα Ανάπτυξη εφαρμογής NetValue. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.