Menu

Κατάψυξη ωαρίων

Όλες οι γυναίκες έχουν πλέον την ευκαιρία να παρακάμψουν το εμπόδιο του χρόνου, αξιοποιώντας τη δυνατότητα της κατάψυξης των ωαρίων τους.

Η κατάψυξη ωαρίων αποτελεί πλέον μια υποσχόμενη προληπτική λύση διαφύλαξης της γονιμότητας για τις γυναίκες. Με ποσοστό επιβίωσης των ωαρίων 90%-97% και ποσοστό γονιμοποίησης 71%-79% η κατάψυξη ωαρίων προβάλλει πλέον σαν ένα νέο σημαντικό ορόσημο στην εξέλιξη της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (ASRM- American Society for Reproductive Medicine).

Η ηλικία παίζει και εδώ σημαντικό ρόλο. Δηλαδή, όσο νεότερη είναι η γυναίκα, τόσο καλύτερη είναι η ποιότητα και μεγαλύτερος ο αριθμός των ωάριων που παράγονται, με κατ’επέκταση περισσότερες πιθανότητες για μια μελλοντική εγκυμοσύνη.

Η κατάψυξη ωαρίων ενδείκνυται ως μέθοδος διαφύλαξης της γονιμότητας για γυναίκες που επιθυμούν να αναβάλλουν την προσπάθεια τεκνοποίησης για το μέλλον:

 • Για κοινωνικούς λόγους
 • Σε απειλούμενη πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια
 • Πριν τη χημειοθεραπεία - ακτινοθεραπεία
 • Σε περιπτώσεις απουσίας σπερματοζωαρίων στο σπερματικό δείγμα ή μετά από βιοψία όρχεως του συντρόφου την ημέρα της ωοληψίας

 

Στην Ευγονία, ακολουθώντας τις παγκόσμιες επιστημονικές εξελίξεις, εφαρμόζουμε τη μέθοδο της υαλοποίησης (vitrification) για την κατάψυξη ωαρίων με απόλυτη ασφάλεια και υψηλά ποσοστά επιτυχία

 

 

 

Πώς γίνεται η διαδικασία;

Η κατάψυξη ωαρίων πραγματοποιείται στα πλαίσια ενός κύκλου εξωσωµατικής γονιµοποίησης με λήψη φαρμακευτικής αγωγής για ελεγχόμενη διέγερση των ωοθηκών. Η διέγερση των ωοθηκών είναι απαραίτητη με σκοπό τη λήψη πολλών ωαρίων κατά την ωοληψία, όπως ακριβώς και σε έναν τυπικό κύκλο εξωσωµατικής γονιµοποίησης. Η μόνη διαφορά είναι ότι, μετά την ωοληψία, δεν πραγματοποιείται γονιμοποίηση των ωάριων από το σπέρμα, ούτε εμβρυομεταφορά, αλλά κατάψυξη ωαρίων. Στην «Ευγονία», ακολουθώντας τις παγκόσμιες επιστημονικές εξελίξεις χρησιμοποιούμε:

Φιλικά πρωτόκολλα διέγερσης με:

 • μικρότερη διάρκεια
 • λιγότερες ενέσεις
 • μικρότερη συνολική δόση φαρμάκων
 • λιγότερες παρενέργειες και επιπλοκές
 • λιγότερη δυσφορία

Η όλη διαδικασία περιλαμβάνει υπερηχογραφήματα και αιμοληψίες (εξετάσεις αίματος) ανά 2-3 ημέρες, που δεν διαταράσσει την καθημερινότητα, ενώ, μετά την ωοληψία, οι γυναίκες μπορούν να επιστρέψουν άμεσα στις δραστηριότητές τους.

Ειδική φαρμακευτική αγωγή για την τελική ωρίμανση των ωαρίων που εξασφαλίζει:

 • υψηλότερο ποσοστό ώριμων ωαρίων
 • λιγότερη δυσφορία
 • αυξημένη ασφάλεια με ολοσχερή εξάλειψη του Συνδρόμου Υπερδιέγερσης Ωοθηκών

 

Είναι ασφαλής η κατάψυξη ωαρίων; 

Η κατάψυξη ωαρίων παρέμενε για πολλά χρόνια μια πρόκληση για τον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, καθώς η χαμηλή επιβίωση και χαμηλή γονιμοποίηση των ωαρίων με τη χρήση παλαιότερων τεχνικών, είχε ως επακόλουθο τα χαμηλά ποσοστά κυήσεων.

Με την εφαρμογή της υαλοποίησης (vitrification), η κατάψυξη των ωαρίων συνοδεύεται από υψηλά ποσοστά επιβίωσης, γονιμοποίησης, εμβρυϊκής ποιότητας, σχηματισμού βλαστο-κύστεων, τα οποία βέβαια έχουν ως αποτέλεσμα και υψηλότερα ποσοστά κύησης.

Σύμφωνα με την τρέχουσα βιβλιογραφία, η υγεία των παιδιών, που γεννήθηκαν από κατεψυγμένα και νωπά ωάρια, φαίνεται να είναι παρόμοια, καθώς και οι επιπλοκές κατά τη διάρκεια της κύησης. Όσον αφορά την ασφάλεια των γυναικών που λαμβάνουν ορμονική διέγερση, σύμφωνα με μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες και τις κατευθυντήριες οδηγίες (guideline) της ASRM*, αν και τα δεδομένα που αφορούν στην συσχέτιση της χρήσης φαρμάκων και την εμφάνιση καρκίνου είναι περιορισμένα, η χρήση των φαρμάκων αυτών δεν φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο των ωοθηκών, του ενδομητρίου και του μαστού (Fertility drugs and cancer: a guideline Practice Commitee of the American Society for Reproductive Medicine, Dec 2016). Εντούτοις, τα φαρμακευτικά σκευάσματα (ορμόνες) θα πρέπει να χορηγούνται στις μικρότερες δυνατές δόσεις σύμφωνα με τις σύγχρονες τάσεις στον τομέα της αναπαραγωγικής ενδοκρινολογίας όπως διατυπώνεται στις πρόσφατες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας (ESHRE) (Guideline of Ovarian Stimulation for IVF/ICSI, ESHRE Reproductive Endocrinology Guideline Group, Οκτώβριος 2019).

 

 

 

 

«Ευγονία» - Μονάδα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης
Κωσταντίνου Βεντήρη 7 (HILTON), 115 28 Αθήνα

 • Email: info@eugonia.com.gr
 • Τηλ.: 210 723 6333
 • Fax: 210 721 3623

Μέλος σε:
eshre asrm esge

Google Reviews
Covid
Η μονάδα μας λειτουργεί με βάση λεπτομερές πρωτόκολλο ασφαλείας, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και της ΕΑΙΥΑ όσον αφορά τον Covid-19

Φωτογραφικό υλικό

© Copyright 2023 «Ευγονία» - Μονάδα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης στην Αθήνα Ανάπτυξη εφαρμογής NetValue. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Menu