Μύθοι και Αλήθειες

Μύθοι και Αλήθειες

 1. Όλες οι μονάδες εξωσωματικής είναι ίδιες

  Όλοι οι ιατροί, εμβρυολόγοι και μαίες που στελεχώνουν τις Μονάδες Υποβοηθούμενης αναπαραγωγής δεν είναι ίδιοι. Υπάρχουν διαφορές. Η γνώση και η μακροχρόνια πείρα δεν είναι αυτονόητα, αλλά αποκτούνται με συνεχή προσπάθεια για επιστημονική ενημέρωση και βελτίωση, και βεβαίως αντανακλούν τα ποσοστά κύησης κάθε Μονάδας. Στην Ευγονία είμαστε υπερήφανοι για τη καταξίωση της Μονάδας μας, τόσο εξαιτίας των υψηλών ποσοστών κύησης που συναγωνίζονται τα καλύτερα διεθνώς, όσο και για τη συνεχή παρουσία μας στις παγκόσμιες επιστημονικές εξελίξεις μέσω του πρωτότυπου ερευνητικού έργου μας.

 2. Η εφαρμογή των σύγχρονων εξελίξεων στην εξωσωματική είναι δεδομένη

  Η βαθειά γνώση, η εμπειρία και η εφαρμογή των σύγχρονων εξελίξεων επηρεάζουν καθοριστικά την επιτυχία της προσπάθειας. Δεν είναι ίδιοι όλοι οι γιατροί, οι εμβρυολόγοι, οι μαίες. Υπάρχουν διαφορές. Όπως δεν είναι αυτονόητη η γνώση και η εμπειρία. Αυτή η διαφορά δεν μπορεί βεβαίως να κάνει θαύματα, αλλά μπορεί να μεγιστοποιήσει το αποτέλεσμα.

 3. Η μέθοδος της εξωσωματικής είναι κοινή για όλες τις γυναίκες

  Κάθε γυναίκα που υποβάλλεται σε εξωσωματική γονιμοποίηση είναι οργανικά μοναδική, με συγκεκριμένο ιατρικό ιστορικό και αίτιο υπογονιμότητας. Για αυτό το λόγο, η εξατομίκευση των πρωτοκόλλων διέγερσης δεν είναι μόνο εφικτή, αλλά και απαραίτητη για την αύξηση των ποσοστών επιτυχίας κύησης. Μεγάλη πρόοδος έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια στην δημιουργία και βελτιστοποίηση πρωτοκόλλων διέγερσης που να έχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, αλλά ταυτόχρονα να είναι περισσότερο φιλικά προς την ασθενή και να μειώνουν τη σωματική επιβάρυνση. Εκεί αποσκοπούν τα σύγχρονα πρωτόκολλα των ανταγωνιστών, τα πρωτόκολλα ήπιας διέγερσης και το νέο φάρμακο της μιας ένεσης, στα οποία η Ευγονία είναι πρωτοπόρα.

 4. Μια μονάδα εξωσωματικής με δημοσιευμένο ερευνητικό έργο έχει υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας

  Η εκπόνηση και δημοσίευση μιας επιστημονικής μελέτης, προϋποθέτουν, καταρχήν πρωτοποριακή ιδέα, και την βαθειά και πλήρη γνώση της βιβλιογραφίας, την ενημέρωση για τις σύγχρονες εξελίξεις, τη διατήρηση μιας λεπτομερούς βάσης κλινικών δεδομένων, και την εφαρμογή της Ιατρικής βασισμένης σε αποδείξεις (evidence-based medicine). Η δημοσίευση σε αναγνωρισμένα επιστημονικά περιοδικά σημαίνει ότι η μελέτη και η επιστημονική τεκμηρίωσή της έχουν υποβληθεί επιτυχώς σε ενδελεχή έλεγχο και αποδοχή από επιστήμονες παγκοσμίου κύρους με μεγάλη εξειδίκευση στο συγκεκριμένο αντικείμενο.

  Η επιστημονική ομάδα της «Ευγονίας», με επικεφαλής τον Δρ Λαϊνά, αριθμούν ήδη μια εκτενή σειρά δημοσιευμένων άρθρων σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά εξειδικευμένα στην Ανθρώπινη Αναπαραγωγή και Εξωσωματική Γονιμοποίηση. Το αποτέλεσμα, εκτός από τη διεθνή αναγνώριση, είναι η αύξηση των ποσοστών κύησης, η μείωση των επιπλοκών και τελικά το όφελος για τα ζευγάρια που μας εμπιστεύονται.

 5. Η εξωσωματική γονιμοποίηση προσφέρει τη δυνατότητα τεκνοποίησης σε γυναίκες κάθε ηλικίας

  Η εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί να αυξήσει σημαντικά την πιθανότητα εγκυμοσύνης σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας που δεν μπορούν να τεκνοποιήσουν φυσιολογικά. Στην Ευγονία το ποσοστό κύησης για γυναίκες άνω των 40 ετών είναι 28%, το οποίο είναι παρόλα αυτά χαμηλότερο σε σχέση με νεότερες γυναίκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική. Όμως, η αλήθεια είναι ότι οι γυναίκες αυτές δεν έχουν την πολυτέλεια αναμονής ή χρονοδιαγράμματος, και πρέπει να υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση το συντομότερο δυνατόν.

  Είναι γνωστό ότι η μέγιστη γονιμότητα στη γυναίκα προσδιορίζεται στην ηλικία των 24 ετών (ποσοστό γονιμότητας 86%), ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε γυναίκες 25-30 ετών είναι περίπου 78%. Σε ηλικία 30-34 ετών η γονιμότητα αρχίζει να μειώνεται (63%) και μετά το 35ο έτος ηλικίας η μείωση είναι αισθητή (52%). Η φυσική σύλληψη είναι σπανιότατη μετά την ηλικία των 45 ετών (λιγότερο από 0,1%) κυρίως λόγω αύξησης των χρωμοσωματικών ανωμαλιών των ωαρίων

  Δείτε περισσότερα εδώ.

 6. Για την υπογονιμότητα ευθύνονται κυρίως οι γυναίκες

  Σε καμία περίπτωση. Υπολογίζεται ότι στα μισά περίπου ζευγάρια με υπογονιμότητα, η αιτία συνδέεται με τον ανδρικό παράγοντα (είτε αποκλειστικά είτε σε συνδυασμό με το γυναικείο παράγοντα).

 7. Τα παιδιά που γεννιούνται με τεχνικές εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι εξίσου φυσιολογικά

  Τα παιδιά που προέρχονται από εξωσωματική γονιμοποίηση είναι το ίδιο υγιή και φυσιολογικά, όσο και τα παιδιά από φυσική σύλληψη. Όπως δείχνουν μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες, δεν παρουσιάζουν αύξηση του ποσοστού των συγγενών και χρωμοσωματικών ανωμαλιών.

  Απόδειξη είναι ότι έχουν γεννηθεί, μέχρι σήμερα περισσότερα από 5.000.000 παιδιά από εξωσωματική γονιμοποίηση παγκοσμίως, ορισμένα μάλιστα από αυτά έχουν ήδη τεκνοποιήσει φυσιολογικά.

  Σε χιλιάδες παιδιά που έχουν μελετηθεί προσεκτικά, δεν έχει παρατηρηθεί καμιά αλλοίωση ή βλάβη που να οφείλεται στη μεθοδολογία. Το ποσοστό των αποβολών και των παλίνδρομων κυήσεων είναι παρόμοιο με το αντίστοιχο ποσοστό από φυσική σύλληψη. Οι λιγοστές παρενέργειες της εξωσωματικής γονιμοποίησης κατά κανόνα αφορούν τη μητέρα και όχι το έμβρυο.

 8. Οι κυήσεις μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση είναι επικίνδυνες

  Οι μέθοδοι υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και τα προγράμματα εξωσωματικής γονιμοποίησης συνοδεύονται από αυξημένα ποσοστά πολυδύμων κυήσεων.

  Συνήθως, οι δίδυμες κυήσεις δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα, υπό την προϋπόθεση ότι η παρακολούθηση γίνεται με αυξημένη εγρήγορση και φροντίδα. Στις τρίδυμες, τετράδυμες κ.λπ. κυήσεις τα προβλήματα είναι πιο συχνά και πιο δύσκολα. Αφορούν και την υγεία της μητέρας και την πιθανότητα πρώιμων και πρόωρων τοκετών. Οι πρώιμοι και πρόωροι τοκετοί αποτελούν τη σοβαρότερη αιτία περιγεννητικής νοσηρότητας και θνησιμότητας των εμβρύων και έχουν σχέση με τον αριθμό των κυοφορούμενων εμβρύων.

  Για τους παραπάνω λόγους, είναι καλό να περιορίζεται όσο το δυνατόν περισσότερο ο αριθμός των εμβρύων που μεταφέρονται στη μητρική κοιλότητα. Εάν, παρά τις προφυλάξεις αυτές, σημειωθεί ανεπιθύμητη πολύδυμη κύηση, υπάρχει η λύση της μείωσης του αριθμού των εμβρύων, αλλά η διαδικασία αυτή εγείρει μεγάλα δεοντολογικά και ηθικά θέματα, καθώς επίσης μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την επιβίωση των εναπομεινάντων εμβρύων.

  Δείτε περισσότερα εδώ.

 9. Τα κατεψυγμένα έμβρυα από φυσικούς κύκλους δίνουν μεγαλύτερη πιθανότητα επιτυχίας

  Η πρακτική συλλογή κατεψυγμένων εμβρύων από φυσικούς κύκλους αυτή δοκιμάστηκε στο παρελθόν στη Μονάδα μας αλλά δεν απέφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Έτσι δεν την προτείνουμε πλέον ως λύση. Συνήθως αυτή η μέθοδος εφαρμόζεται σε γυναίκες με πτωχή απόκριση των ωοθηκών και/ή μεγάλη ηλικία, με την πεποίθηση ότι έτσι αυξάνονται τα ποσοστά κύησης, τα οποία στις γυναίκες αυτές είναι, ούτως ή άλλως, πολύ χαμηλά. Η εμβρυομεταφορά όλων των κατεψυγμένων εμβρύων μαζί δεν σημαίνει απαραίτητα και μεγαλύτερη πιθανότητα επιτυχίας σε σύγκριση με τη μεταφορά ενός νωπού εμβρύου τη φορά. Αντιθέτως, κάποια έμβρυα μπορεί να μην επιβιώσουν κατά τη διαδικασία της κατάψυξης και απόψυξης, με αποτέλεσμα την απώλεια εμβρύων και τη μάταια σωματική και οικονομική επιβάρυνση της γυναίκας. Στην Ευγονία, προτείνουμε την νωπή μεταφορά έστω και ενός εμβρύου, αποφεύγοντας την υποβολή στο στρες που προκαλεί η κατάψυξη.

 10. Όσο περισσότερα ωάρια έχω τόσο μεγαλύτερη πιθανότητα υπάρχει να μείνω έγκυος

  Θεωρείται γενικώς αποδεκτό ότι ο αριθμός των ωαρίων που παράγονται από τις ωοθήκες μιας γυναίκας κατά τη φαρμακευτική διέγερση, συνδέεται με τα ποσοστά επιτυχίας κύησης. Μια μεγάλη μελέτη με πάνω 400,000 κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης από τη Μεγάλη Βρετανία, δείχνει ότι γυναίκες με 15-20 ωάρια είχαν τις μεγαλύτερες πιθανότητες κύησης και γέννησης παιδιού.

 11. Οι γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες δεν έχουν πολλές ελπίδες τεκνοποίησης

  Αντιθέτως, οι γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση φαίνεται ότι έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας κύησης εξαιτίας της παραγωγής μεγάλου αριθμού ωαρίων και, κατ' επέκταση, εμβρύων.

  Ταυτόχρονα όμως, οι γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση του συνδρόμου υπερδιέγερσης των ωοθηκών (ΣΥΩ).

  Σύγχρονα βιβλιογραφικά δεδομένα, μεταξύ των οποίων και μελέτη της ομάδας της Ευγονίας που είναι η μεγαλύτερη όσον αφορά γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες, δείχνουν ότι το πρωτόκολλο επιλογής είναι αυτό των GnRH ανταγωνιστών.

  Είναι γνωστό ότι η χρήση ανταγωνιστών σε σύγκριση με τους αγωνιστές (μακρύ πρωτόκολλο), συνδέεται με μικρότερη διάρκεια διέγερσης, μικρότερη κατανάλωση γοναδοτροπινών, ίδιο ποσοστό εγκυμοσύνης και χαμηλότερο κατά 50% κίνδυνο εμφάνισης σοβαρού συνδρόμου υπερδιέγερσης των ωοθηκών. Για τους παραπάνω λόγους, η χρήση πρωτοκόλλων ανταγωνιστών στην διέγερση των ωοθηκών σε γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι επιβεβλημένη.

  Σε περίπτωση που οι ωοθήκες υπεραντιδράσουν με κίνδυνο εμφάνισης ΣΥΩ, η επαγωγή της τελικής ωρίμανσης των ωαρίων πρέπει να γίνεται με χρήση αγωνιστών (Arvekap ή Buserelin) και όχι hCG (Pregnyl ή Ovitrelle),οπότε ο κίνδυνος εμφάνισης ΣΥΩ είναι μηδενικός. Η μεταφορά των εμβρύων που παράγονται γίνεται σε επόμενους κύκλους με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.

 12. Για να μείνεις έγκυος, χρειάζονται πάνω από μία προσπάθεια εξωσωματικής

  Πρόκειται για μύθο. Στην Ευγονία η πλειοψηφία των γυναικών θα μείνουν έγκυες στην πρώτη προσπάθεια, ενώ επίσης μπορούμε να δώσουμε τη λύση σε προηγούμενες αποτυχημένες προσπάθειες σε άλλες μονάδες.

 13. Μπορώ να διαφυλάξω την γονιμότητά μου καταψύχοντας ωάρια

  Η κατάψυξη ωαρίων προσφέρει σήμερα μια ρεαλιστική λύση σε γυναίκες που επιθυμούν να αναβάλουν την προσπάθεια τεκνοποίησης για το μέλλον, καθώς και σε περιπτώσεις πρόωρης ωοθηκικής ανεπάρκειας. Πρόσφατα, με την εξέλιξη της μεθόδου της υαλοποίησης (vitrification), η κατάψυξη των ωαρίων συνοδεύεται από υψηλά ποσοστά επιβίωσης, γονιμοποίησης, εμβρυικής ποιότητας και, ως αποτέλεσμα, υψηλότερα ποσοστά κύησης. Δείτε περισσότερα.

 14. Υπάρχει σχέση μεταξύ φαρμάκων γονιμότητας και καρκίνου;

  Ο κίνδυνος να αναπτυχθεί καρκίνος στην ωοθήκη, στη μήτρα ή στον μαστό είναι ακριβώς ο ίδιος με εκείνον του γενικού πληθυσμού, όπως δείχνουν όλες ανεξαιρέτως οι μεγάλες διεθνείς επιδημιολογικές μελέτες. Ο μαστός βέβαια πρέπει να ελέγχεται προσεκτικά, ιδιαίτερα στις γυναίκες που έχουν συμπληρώσει το 35ο έτος της ηλικίας τους. Δείτε περισσότερα εδώ

 15. Είναι απαραίτητη η υστεροσκόπηση πριν την εξωσωματική γονιμοποίηση;

  Η υστεροσκόπηση είναι εξαιρετικά χρήσιμη, αν και όχι υποχρεωτική πρίν την έναρξη μιας προσπάθειας εξωσωματικής. Με την υστεροσκόπηση ο ιατρός έχει τη δυνατότητα άμεσης επισκόπησης της κοιλότητας της μήτρας για ακριβή διάγνωση και αντιμετώπιση πιθανών παθολογικών καταστάσεων, όπως ύπαρξη πολύποδα, συμφύσεων, φλεγμονής, συγγενών ανωμαλιών κλπ.

  Απόλυτες ενδείξεις υστεροσκόπησης πριν την εξωσωματική αποτελούν η ύπαρξη ευρήματος στην υστεροσαλπιγγογραφία ή το υπερηχογράφημα (συμφύσεις πολύποδας, ινομύωμα, προηγούμενες επεμβάσεις στην κοιλότητα της μήτρας.

 16. Πρέπει η έναρξη ή όχι ενός κύκλου εξωσωματικής να βασίζεται στα επίπεδα της FSH;

  Σε γυναίκες με χαμηλή απόκριση των ωοθηκών που πλησιάζουν την εμμηνόπαυση, η ορμόνη FSH είναι αυξημένη, υποδηλώνοντας μειωμένη ωοθηκική λειτουργία και χαμηλά αποθέματα. Προτείνεται από μερικούς να εξετάζεται η FSH σε κάθε κύκλο, αποσκοπώντας στον εντοπισμό του κύκλου με σχετικά χαμηλά επίπεδα FSH προκειμένου να ξεκινήσει μια προσπάθεια εξωσωματικής. Η πρακτική αυτή, όμως, έχει σαν αποτέλεσμα την αδικαιολόγητη καθυστέρηση της ένταξης μιας γυναίκας σε θεραπεία, ενώ είναι πιθανό να ξεκινήσει η εμμηνόπαυση περιμένοντας ένα κύκλο με χαμηλή FSH που ενδεχομένως να μην έρθει ποτέ.

  Στην Ευγονία προτείνουμε την άμεση ένταξη αυτών των γυναικών σε πρόγραμμα εξωσωματικής, κερδίζοντας όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο για τη δυνατότητα επανάληψης της προσπάθειας σε περίπτωση αποτυχίας. Ούτως ή άλλως, τα ποσοστά κύησης σε αυτή την ομάδα γυναικών είναι πολύ χαμηλά, όμως έχουμε πετύχει κυήσεις που κατέληξαν σε γέννηση υγιών μωρών ακόμα και σε παρουσία πολύ υψηλών επιπέδων FSH.

 17. Πρέπει να αφαιρούνται οι υδροσάλπιγγες πριν την εξωσωματική;

  Υπάρχει γενικώς μια διχογνωμία σχετικά με την αφαίρεση ή όχι των υδροσαλπίγγων. Η μία θέση υποστηρίζει την αφαίρεσή τους πριν την έναρξη της εξωσωματικής καθώς το περιεχόμενό τους μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα του ενδομητρίου και να οδηγήσει σε αποτυχία εμφύτευσης του εμβρύου. Η αντίθετη άποψη υποστηρίζει ότι η υδροσάλπιγγες πρέπει να διατηρούνται, καθώς η αφαίρεσή τους μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των ωοθηκικών εφεδρειών και επομένως σε πτωχή ανταπόκριση των ωοθηκών κατά την προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης. Με βάση την προσωπική μας εμπειρία στην Ευγονία, θεωρούμε ότι δεν είναι απαραίτητη η αφαίρεση των υδροσαλπίγγων κατά την υποβολή της γυναίκας στην πρώτη προσπάθεια εξωσωματικής. Προτείνεται η αφαίρεσή τους σε περίπτωση αποτυχημένης προσπάθειας με καλής ποιότητας έμβρυα.

 18. Πρέπει να αφαιρούνται τα ενδομητριώματα πριν την εξωσωματική;

  Οι απόψεις διίστανται. Γενικώς, τα ενδομητριώματα πρέπει να αφαιρούνται όταν το μέγεθος και η ανατομική τους θέση εμποδίζουν την προσπελασιμότητα της ωοθήκης για την παρακέντηση των ωοθυλακίων κατά την ωοληψία.

Συνηθισμένες ερωτήσεις και οι απαντήσεις τους

 1. Είναι δυνατόν να εντοπίσουμε χρωμοσωμικές ανωμαλίες στα έμβρυα με βάση τη μορφολογική τους εμφάνιση;

  Η εμφάνιση των εμβρύων δεν μπορεί να μας δώσει πληροφορίες για την ύπαρξη χρωμοσωμικών ανωμαλιών. Η αξιολόγηση των εμβρύων γίνεται παρατηρώντας τα μορφολογικά χαρακτηριστικά τους (αριθμός κυττάρων, ύπαρξη θρυμματισμού, κλπ) στο μικροσκόπιο και σχετίζεται με την πρόγνωση επιτυχίας κυήσεως. Είναι πολύ πιθανό, όμως, ένα έμβρυο άριστης μορφολογίας να φέρει χρωμοσωμικές ανωμαλίες. Για τον εντοπισμό αυτών των ανωμαλιών πρέπει να χρησιμοποιηθεί μια ειδική γενετική εξέταση, ο προεμφυτευτικός έλεγχος. Έτσι, μπορούν να επιλεγούν υγιή έμβρυα για μεταφορά στη μήτρα, ενώ έμβρυα με ανωμαλίες αποκλείονται.

  Δείτε περισσότερα για τις μεθόδους προεμφυτευτικής διάγνωσης και προεμφυτευτικού ελέγχου.

 2. Μπορεί να γίνει εξωσωματική χωρίς φάρμακα;

  Υπάρχει η δυνατότητα να υποβληθεί μια γυναίκα σε εξωσωματική γονιμοποίηση σε φυσικό κύκλο, χωρίς τη χρήση φαρμάκων για την διέγερση των ωοθηκών.

  Στο φυσικό κύκλο δε γίνεται διέγερση ωοθηκών με φάρμακα, αλλά παρακολουθούμε με σειρά υπερηχογραφημάτων και ορμονικών προσδιορισμών την πρόοδο ανάπτυξης του μοναδικού (κυρίαρχου) ωοθυλακίου και το ενδομήτριο. Λόγω του υψηλού ποσοστού πρόωρης και άκαιρης ωοθυλακιορρηξίας και απώλειας λήψης ωαρίου έχει αντικατασταθεί με τον τροποποιημένο φυσικό κύκλο (MNC- modified natural cycle).

  Στον τροποποιημένο φυσικό κύκλο (MNC) προστίθεται τις τελευταίες ημέρες ανταγωνιστής και ελάχιστη δόση γοναδοτροπινών. Έτσι αποφεύγουμε την απώλεια ωαρίου, λόγω πρόωρης ωοθυλακιορρηξίας.

  Στα πλεονεκτήματα των φυσικών κύκλων εντάσσονται μεταξύ άλλων η απουσία φαρμακευτικής διέγερσης των ωοθηκών, η έλλειψη παρενεργειών και επιπλοκών η μικρή χρονική διάρκεια, το μικρό κόστος κ.α. και πιθανόν η καλύτερη υποδεκτικότητα του ενδομητρίου.

  Στα μειονεκτήματα είναι ότι ελπίζουμε στο ένα ωοθυλάκιο από το οποίο θα παραλάβουμε ένα ωάριο, που πρέπει να είναι ώριμο να γονιμοποιηθεί, να διαιρεθεί να δημιουργήσει ένα έμβρυο καλής ποιότητας, χρωμοσωματικά ομαλό, με καλή δυναμική, ικανό να εμφυτευτεί στη μήτρα και να δώσει εγκυμοσύνη. Έτσι μειονέκτημα θεωρείται η μείωση των ποσοστών επιτυχίας κυήσεως.

  Ενδείξεις αποτελούν η πτωχή ανταπόκριση των ωοθηκών, οι πολλαπλές αποτυχημένες προσπάθειες, η επιθυμία αποφυγής φαρμάκων και κάποιες εξαιρετικά σπάνιες αντενδείξεις φαρμακευτικής διέγερσης.

 3. Υπάρχει κάποια ορμόνη που να δείχνει πόσο γόνιμη είμαι;

  Η αντιμυλλέριος ορμόνη (antimullerian hormone – AMH), παράγεται από τα μικρά ωοθυλάκια (<6 mm), των ωοθηκών της γυναίκας. 

  Μεγάλος αριθμός μελετών προτείνουν ότι η ΑΜΗ αντανακλά σε μεγάλο βαθμό το συνολικό αριθμό των ωοθυλακίων που απομένουν στις ωοθήκες, δηλαδή είναι ένας ισχυρός δείκτης των ωοθηκικών εφεδρειών, και προγνωστικός παράγοντας της απόκρισης των ωοθηκών σε επικείμενη προσπάθεια εξωσωματικής.

  Τα επίπεδα της ΑΜΗ μειώνονται με την πάροδο της ηλικίας της γυναίκας και τη μείωση των ωοθηκικών αποθεμάτων, ενώ ταυτόχρονα μειώνεται και ο αριθμός των αναπτυσσόμενων ωοθυλακίων που είναι ορατά στον υπέρηχο. Αντίθετα, σε περιπτώσεις μεγάλου αριθμού ωοθυλακίων, όπως σε γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες, τα επίπεδα της ΑΜΗ είναι υπερβολικά αυξημένα.

  Έχει προταθεί επίσης ότι τα επίπεδα της ΑΜΗ στο αίμα αποτελούν προγνωστικό παράγοντα για τις πιθανότητες επιτυχίας ενός επακόλουθου κύκλου εξωσωματικής γονιμοποίησης, αν και οι απόψεις διίστανται.

  Στην Ευγονία, παρακολουθώντας τις επιστημονικές εξελίξεις, χρησιμοποιούμε τη μέτρηση της ΑΜΗ, σε συνδυασμό με την υπερηχογραφική εκτίμηση των ωοθηκών (αριθμός καταβολών και όγκος ωοθηκών) και τα επίπεδα της FSH και οιστραδιόλης, για τον προσδιορισμό των ωοθηκικών εφεδρειών και επιλογή του βέλτιστου πρωτοκόλλου διέγερσης.

  Δείτε περισσότερα εδώ.

 4. Ο ψυχολογικός παράγων παίζει ρόλο στην εξωσωματική γονιμοποίηση;

  Όταν εξετάζουμε την ψυχολογία του υπογόνιμου ζευγαριού αναφερόμαστε σε πολλούς διαφορετικούς συναισθηματικούς και κοινωνικούς παράγοντες, οι οποίοι όμως αλληλεπιδρούν με έναν τρόπο πολύπλοκο και μπορούν να επηρεάσουν τη διαδικασία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής μέσα από βιολογικούς μηχανισμούς.

  Η επίδραση των ψυχολογικών αυτών παραγόντων πολλές φορές δεν είναι η αναμενόμενη. Η ψυχολογία δεν είναι μετρήσιμος παράγοντας και έχει διαφορετική επίδραση σε διαφορετικά άτομα. Για αυτό το λόγο δεν μπορεί να υπολογιστεί ακριβώς η επίδρασή της στην έκβαση της προσπάθειας.

  Η ψυχολογία του υπογόνιμου ζευγαριού μπορεί να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης, που συμβάλουν ή είναι αποτέλεσμα της υπογονιμότητας, ανεπαρκής επικοινωνία στο ζευγάρι, ένας φαύλος κύκλος θυμού - ενοχών όταν ένας επιρρίπτει ευθύνες στον άλλον για το πρόβλημα της υπογονιμότητας, χαμηλή αυτοεκτίμηση και αίσθηση προσωπικής ανεπάρκειας που συνδέεται με την αδυναμία για τεκνοποίηση, το στρες που βιώνει η γυναίκα ή ο άντρας, πολλές φορές χωρίς να το αντιλαμβάνεται, είτε σε σχέση με την ίδια την υπογονιμότητα, είτε λόγω τυχαίων γεγονότων, μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, κ.α.

  Ζευγάρια που παρουσιάζουν προβλήματα γονιμότητας συχνά έρχονται αντιμέτωπα με σημαντικά και δύσκολα διλήμματα, για παράδειγμα για το αν και πότε θα προχωρήσουν σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, ποιο θα είναι το κόστος, πόσες προσπάθειες θα κάνουν, ή πώς θα επιλέξουν ανάμεσα σε μία σειρά από εναλλακτικές (π.χ., υιοθεσία, ωάριο ή σπερματοζωάριο από δότη, κλπ.).

  Για όλους του παραπάνω λόγους, η ψυχολογική στήριξη ζευγαριών που αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας αποτελεί πάγια τακτική στο εξωτερικό, αλλά πλέον και στην Ελλάδα.

 5. Μπορώ να μείνω έγκυος μετά τα 40;

  Η εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί να αυξήσει σημαντικά την πιθανότητα εγκυμοσύνης σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας. Στην Ευγονία το ποσοστό κύησης για γυναίκες άνω των 40 ετών είναι 28%, το οποίο είναι παρόλα αυτά χαμηλότερο σε σχέση με νεότερες γυναίκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική.

  Είναι γνωστό ότι η μέγιστη γονιμότητα στη γυναίκα προσδιορίζεται στην ηλικία των 24 ετών (ποσοστό γονιμότητας 86%), ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε γυναίκες 25-30 ετών είναι περίπου 78%. Σε ηλικία 30-34 ετών η γονιμότητα αρχίζει να μειώνεται (63%) και μετά το 35ο έτος ηλικίας η μείωση είναι αισθητή (52%). Η φυσική σύλληψη είναι σπανιότατη μετά την ηλικία των 45 ετών (λιγότερο από 0,1%) κυρίως λόγω αύξησης των χρωμοσωματικών ανωμαλιών των ωαρίων.

  Δείτε περισσότερα εδώ.

 6. Πως μπορώ να προσδιορίσω την βιολογική μου ηλικία;

  Η βιολογική ηλικία σχετίζεται άμεσα με τις ωοθηκικές εφεδρείες, δηλαδή τα αποθέματα ωοθυλακίων που βρίσκονται στις ωοθήκες μιας γυναίκας. Οι συνήθεις εξετάσεις για τον προσδιορισμό των ωοθηκικών εφεδρειών είναι ορμονικός έλεγχος για FSH, οιστραδιόλη, αντιμυλλέριο ορμόνη (ΑΜΗ) και κολπικό υπερηχογράφημα για τη μέτρηση του όγκου των ωοθηκών και κυρίως του αριθμού καταβολών ωοθυλακίων την 2η – 3η ημέρα του κύκλου.

 7. Είναι εφικτή η αντιμετώπιση του Σοβαρού Συνδρόμου Υπερδιέγερσης Ωοθηκών;

  Ναι, πλέον είναι εφικτή η ταχεία και ασφαλής θεραπεία του σοβαρού ΣΥΩ. Η νέα θεραπεία, που αναπτύχθηκε από τον Δρ Λαϊνά και την επιστημονική ομάδα της Ευγονίας, είναι πρωτοποριακή για τα διεθνή ιατρικά χρονικά, και έχει γίνει αποδεκτή διεθνώς ως tertiary prevention (τριτοβάθμια πρόληψη) του συνδρόμου. Σημειωτέον ότι μέχρι πρότινος δεν υπήρχε θεραπεία του σοβαρού ΣΥΩ, και η αντιμετώπιση ήταν συμπτωματική και ανακουφιστική, με νοσοκομειακή περίθαλψη και περιελάμβανε μεταξύ άλλων παρακεντήσεις, ενδοφλέβια χορήγηση αλβουμινών και πιθανή νοσηλεία σε μονάδες εντατικής θεραπείας για αρκετές ημέρες. Με τη νέα επαναστατική θεραπεία (χορήγηση GnRH ανταγωνιστή στην ωχρινική φάση) η ασθενής ανακουφίζεται άμεσα από τα συμπτώματα και αρκούν ελάχιστες επισκέψεις στ Μονάδα μας για παρακολούθηση.

 8. Πόσες εξωσωματικές πρέπει να κάνω;

  Στην Ευγονία η πλειοψηφία των γυναικών θα μείνουν έγκυες στην πρώτη προσπάθεια, ενώ είναι γενικώς αποδεκτό ότι οι συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών με ρεαλιστικές πιθανότητες εγκυμοσύνης θα τα καταφέρουν στις 3 πρώτες προσπάθειες εξωσωματικής.

 9. Υπάρχει ανεξήγητη υπογονιμότητα;

  Παρ' όλες τις προόδους στη διάγνωση, η ανεξήγητη υπογονιμότητα παραμένει ο πιο συχνά εμφανιζόμενος τύπος υπογονιμότητας. Υπολογίζεται ότι ένα ποσοστό 25-30% των υπογόνιμων ζευγαριών πάσχουν από ανεξήγητη υπογονιμότητα.

  Δείτε περισσότερα

 10. Μπορεί να γίνει προεμφυτευτική διάγνωση;

  Έμβρυα που έχουν προκύψει από εξωσωματική γονιμοποίηση είναι δυνατόν να ελεγχθούν για γενετικές ανωμαλίες με τη μέθοδο της προεμφυτευτικής διάγνωσης. Αναζητούνται συγκεκριμένες γονιδιακές μεταλλάξεις ή χρωμοσωματικές ανωμαλίες που είναι υπεύθυνες για την εμφάνιση στο έμβρυο γνωστών, συγγενών και κληρονομικών νοσημάτων. Τα προσβεβλημένα έμβρυα απομονώνονται και αποκλείονται από την εμβρυομεταφορά.

  Δείτε περισσότερα για τις μεθόδους προεμφυτευτικής διάγνωσης και προεμφυτευτικού ελέγχου.

 11. Πόσα έμβρυα πρέπει να μεταφερθούν για να έχω μεγαλύτερες πιθανότητες;

  Μια σημαντική απόφαση που πρέπει να ληφθεί από κοινού με το ζευγάρι, αφορά στον αριθμό των εμβρύων που θα μεταφερθούν στη μήτρα. Η επιλογή του κατάλληλου αριθμού πρέπει να ισορροπεί ανάμεσα στην αύξηση των πιθανοτήτων επίτευξης εγκυμοσύνης, που συνήθως προκύπτει αυξάνοντας τον αριθμό των μεταφερόμενων εμβρύων, και στη μείωση της πιθανότητας πολύδυμης κυήσεως που επιτυγχάνεται ελαττώνοντας τον αριθμό αυτό. Θα πάρουμε μαζί την απόφαση με βάση την ηλικία σας, την ποιότητα των εμβρύων σας, το ιστορικό και τις προηγούμενες προσπάθειες. Η εθνική νομοθεσία ορίζει πως ο αριθμός αυτός δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τρία για γυναίκες κάτω των 40 ετών και τα τέσσερα για γυναίκες άνω των 40 ετών.

  Δείτε περισσότερα

 12. Υπάρχει θεραπεία για τις γυναίκες με παθολογικές ορμόνες (υψηλή FSH- χαμηλή AMH) ;

  Ένας περιορισμένος αριθμός μελετών προτείνουν τη θεραπεία με την ορμόνη DHEA (dehydroepiandrosterone) σε γυναίκες με πτωχή ωοθηκική απόκριση.

  Η DHEA φαίνεται ότι δρα ευνοϊκά στην ωοθηκική απόκριση, στην ποιότητα των εμβρύων και στα ποσοστά κύησης, ενώ ταυτόχρονα φαίνεται ότι μειώνει τα ποσοστά ακύρωσης κύκλου εξαιτίας πτωχής απόκρισης. Παρόλα αυτά, τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν δείχνουν σημαντική στατιστική βελτίωση μετά από θεραπεία με DHEA, και περισσότερες κλινικές μελέτες είναι απαραίτητες για να επιβεβαιώσουν μια πιθανή θετική επίδραση της ορμόνης αυτής σε γυναίκες με χαμηλές ωοθηκικές εφεδρείες.

 13. Ποια ποσοστά επιτυχίας να εμπιστευτώ;

  Η ποιότητα των παρεχοµένων υπηρεσιών και η τεχνογνωσία µιας Μονάδας Ιατρικώς Υποβοηθούµενης Αναπαραγωγής (ΜΙΥΑ) κρίνονται τελικώς από το αποτέλεσµα, δηλαδή
  τα ποσοστά επιτυχίας κυήσεων.

  Η επίσημη καταγραφή των αποτελεσμάτων επιτυχίας κυήσεων των ΜΙΥΑ (εξωσωματικής) από εθνικό φορέα και η κοινοποίησή τους, θα παρείχε στους ενδιαφερόμενους ένα αξιόπιστο κριτήριο για την επιλογή Μονάδας. Αυτό συμβαίνει ήδη σε πολλές προηγμένες χώρες (π.χ. ΗΠΑ, Μ. Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Αυστραλία). Στην Ελλάδα, η λειτουργία της ανεξάρτητης Εθνικής Αρχής (ΙΥΑ) έχει προς το παρόν ανασταλεί. Μία από τις αποστολές της ήταν η καταγραφή και η δημοσίευση των αποτελεσμάτων των Μονάδων ΙΥΑ που λειτουργούν στη χώρα. Αναμένεται ότι σύντομα η εθνική αυτή καταγραφή θα αποτελέσει την επίσημη πιστοποίηση των αποτελεσμάτων επιτυχίας κυήσεων των ΜΙΥΑ της χώρας μας και έτσι ο κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να συγκρίνει μεταξύ τους τις ελληνικές αλλά και τις διεθνείς μονάδες.

  Δείτε περισσότερα