Menu

Εξωσωματική IVF

Πόσα έμβρυα θα μεταφερθούν

Μια σημαντική απόφαση που πρέπει να ληφθεί από κοινού με το ζευγάρι, αφορά στον αριθμό των εμβρύων που θα μεταφερθούν στη μήτρα. 

Η Εθνική Νομοθεσία ορίζει τον επιτρεπόμενο αριθμό των μεταφερόμενων εμβρύων με βάση την ηλικία της γυναίκας:

  • Σε γυναίκες ηλικίας κάτω των 35 ετών, επιτρέπεται να μεταφέρονται ένα ή δύο έμβρυα από δικά τους ωάρια.
  • Σε γυναίκες ηλικίας άνω των 35 ετών και κάτω των 40 επιτρέπεται να μεταφέρονται δύο έμβρυα από δικά τους ωάρια στον πρώτο και τον δεύτερο κύκλο και τρία στον τρίτο και κάθε επόμενο κύκλο.
  • Σε γυναίκες ηλικίας 40 ετών επιτρέπεται να μεταφέρονται τρία έμβρυα από δικά τους ωάρια.
  • Σε γυναίκες ηλικίας άνω των 40 ετών επιτρέπεται να μεταφέρονται τέσσερα έμβρυα από τα δικά τους ωάρια.
  • Σε περιπτώσεις δωρεάς ωαρίων, επιτρέπεται να μεταφέρονται δύο έμβρυα.

Ωστόσο, σε ειδικές περιπτώσεις (π.χ. γυναίκα μικρής ηλικίας με άριστη ποιότητα εμβρύων), ο αριθμός αυτός μπορεί να μειωθεί, χωρίς να επηρεασθεί η πιθανότητα επιτυχίας κυήσεως.

Τρία έμβρυα που έχουν επιλεγεί να μεταφερθούν στην κοιλότητα της μήτρας την τρίτη ημέρα μετά την ωοληψία. Η ποιότητά τους κρίνεται ικανοποιητική από πλευράς διαιρέσεως σε κύτταρα, μορφολογίας και θρυμματισμού (αρχείο ΕΥΓΟΝΙΑΣ).

Οι γιατροί και οι εμβρυολόγοι της Ευγονίας θα σας ενημερώσουν υπεύθυνα κάνοντας τεκμηριωμένη εισήγηση. Θα πάρουμε μαζί την απόφαση με βάση:

  • την ηλικία σας
  • την ποιότητα των εμβρύων σας
  • το ιστορικό και 
  • τις προηγούμενες προσπάθειες.

Θα σας ενημερώσουμε για την ποιότητα των εμβρύων πριν την εμβρυομεταφορά.

Η επιλογή του κατάλληλου αριθμού πρέπει να ισορροπεί ανάμεσα στην αύξηση των πιθανοτήτων επίτευξης εγκυμοσύνης, που συνήθως προκύπτει αυξάνοντας τον αριθμό των μεταφερόμενων εμβρύων, και στη μείωση της πιθανότητας πολύδυμης κυήσεως που επιτυγχάνεταιελαττώνοντας τον αριθμό αυτό.

Διεθνώς, παρατηρείται η τάση για μείωση του αριθμού των μεταφερόμενων εμβρύων στο ένα, αφού η πολύδυμη κύηση θεωρείται πλέον παρενέργεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης και όχι σημαντικό επίτευγμα, όπως παλαιότερα.

Ο λόγος για τον οποίο μεταφέρονται περισσότερα του ενός έμβρυα δεν αποσκοπεί βεβαίως στην επίτευξη πολύδυμης κυήσεως. Στόχος είναι η επίτευξη μονήρους κυήσεως με μεταφορά στη μήτρα ενός υψηλής ποιότητας, χρωμοσωματικά ομαλού εμβρύου.

Δυστυχώς, με βάση τη μέχρι σήμερα διεθνώς συσσωρευμένη γνώση, κατά την ημέρα της εμβρυομεταφοράς δεν γνωρίζουμε ούτε τη δυναμική του εμβρύου για περαιτέρω ανάπτυξη, ούτε τη χρωμοσωματική του σύσταση. Υποστηρίζεται ότι τα προεμφυτευτικά έμβρυα φέρουν χρωμοσωματικές ανωμαλίες σε ποσοστό 50% και είτε δεν εμφυτεύονται καθόλου, είτε αποβάλλονται στις πρώτες ημέρες μετά την εμφύτευση. 

Το ποσοστό των χρωμοσωματικών ανωμαλιών αυξάνεται με την πρόοδο της ηλικίας. Για παράδειγμα η γυναίκα ηλικίας 35 ετών έχει στατιστική πιθανότητα περίπου 1/280 για γέννηση παιδιού με τρισωμία 21 (σύνδρομο Down), ενώ η γυναίκα 45 ετών έχει αντίστοιχη στατιστική πιθανότητα περίπου 1/30. Αυτό ισχύει για μια μόνο χρωμοσωματική ανωμαλία. Δεν είναι γνωστό το ποσοστό για το σύνολο των χρωμοσωματικών ανωμαλιών.

Σύγχρονες μελέτες προεμφυτευτικού γενετικού ελέγχου σε γυναίκες μεγαλύτερες των 40 ετών έδειξαν ότι το ποσοστό των χρωμοσωματικών ανωμαλιών φθάνει το 60-90%. Αυτός είναι συνεπώς ένας από τους λόγους, για τους οποίους γυναίκες ηλικίας άνω των 40 ετών έχουν χαμηλότερα ποσοστά επιτυχίας κυήσεων. Ωστόσο, σε ειδικές περιπτώσεις (π.χ. γυναίκα μικρής ηλικίας με άριστη ποιότητα εμβρύων), ο αριθμός αυτός μπορεί να μειωθεί, χωρίς να επηρεασθεί η πιθανότητα επιτυχίας κυήσεως.

Με βάση τα ανωτέρω εξηγείται η θέση για μεταφορά περισσοτέρων εμβρύων στην κοιλότητα της μήτρας ιδιαίτερα στις μεγαλύτερες ηλικίες. Η μείωση του αριθμού των μεταφερόμενων εμβρύων, με παράλληλη αύξηση των ποσοστών κύησης μπορούν να επιτευχθούν με την καλλιέργεια βλαστοκύστεων.

Η επιλογή του κατάλληλου αριθμού πρέπει να ισορροπεί ανάμεσα στην αύξηση των πιθανοτήτων επίτευξης εγκυμοσύνης, που συνήθως προκύπτει αυξάνοντας τον αριθμό των μεταφερόμενων εμβρύων, και στη μείωση της πιθανότητας πολύδυμης κυήσεως που επιτυγχάνεται ελαττώνοντας τον αριθμό αυτό. Θα πάρουμε μαζί την απόφαση με βάση την ηλικία σας, την ποιότητα των εμβρύων σας, το ιστορικό και τις προηγούμενες προσπάθειες. Θα σας ενημερώσουμε για την ποιότητα των εμβρύων πριν την εμβρυομεταφορά.

«Ευγονία» - Μονάδα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης
Κωσταντίνου Βεντήρη 7 (HILTON), 115 28 Αθήνα

  • Email: info@eugonia.com.gr
  • Τηλ.: 210 723 6333
  • Fax: 210 721 3623

Μέλος σε:
eshre asrm esge

Google Reviews
Covid
Η μονάδα μας λειτουργεί με βάση λεπτομερές πρωτόκολλο ασφαλείας, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και της ΕΑΙΥΑ όσον αφορά τον Covid-19

Φωτογραφικό υλικό

© Copyright 2024 «Ευγονία» - Μονάδα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης στην Αθήνα Ανάπτυξη εφαρμογής NetValue. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Menu