Πρωτόκολλα για κρυοσυντηρημένα έμβρυα

Η τοποθέτηση κρυοσυντηρημένων εμβρύων μπορεί να προγραμματισθεί είτε σε φαρμακευτικά ελεγχόμενο κύκλο, είτε σε φυσικό κύκλο παρακολουθώντας την ωοθυλακιορρηξία.

Φαρμακευτικά ελεγχόμενος κύκλος

Στο πρωτόκολλο αυτό προετοιμάζεται φαρμακευτικά μόνο το ενδομήτριο για την εμβρυομεταφορά. Αρχικά προκαλείται καταστολή της υποφυσιακής λειτουργίας για να αποκλεισθεί η πιθανότητα άκαιρης αιχμής της LH και επομένως ωοθυλακιορρηξία, που θα είχε ως συνέπεια την έκκριση προγεστερόνης και επίδρασή της στο ενδομήτριο, σε άστοχη χρονική στιγμή. Ο κύκλος με ορμονική θεραπεία υποκατάστασης αποτελεί ιδανική λύση.

Η καταστολή αρχίζει την 21η ή την 2η ημέρα του κύκλου, όπως και στο μακρό πρωτόκολλο και ακολουθούνται τα ίδια βήματα ελέγχου της καταστολής κ.λπ. Δεν χρειάζεται διέγερση της ωοθηκικής λειτουργίας. Στη δεύτερη φάση της θεραπείας, η προετοιμασία του ενδομητρίου γίνεται με χάπια ή αυτοκόλλητα 17-β οιστραδιόλης (λευκά χάπια Estopause, Cyclacur, αυτοκόλλητα Dermestril ή Estraderm). Η παρακολούθηση γίνεται με διακολπικό υπερηχογράφημα, στο οποίο ελέγχεται το πάχος και η διαστρωμάτωση του ενδομητρίου. Στο τέλος προστίθενται χάπια προγεστερόνης (Utrogestan) και προσδιορίζεται η ημέρα εμβρυομεταφοράς.

Φυσικός κύκλος

H εμβρυομεταφορά κρυοσυντηρημένων εμβρύων μπορεί να γίνει και σε φυσικό κύκλο. Παρακολουθούμε την ανάπτυξη του ωοθυλακίου και του ενδομητρίου με σειρά κολπικών υπερηχογραφημάτων και ορμονικών προσδιορισμών. Υπολογίζεται ή προκαλείται η ωοθυλακιορρηξία και προγραμματίζεται η ημέρα εμβρυομεταφοράς.