Πολύποδες ενδομητρίου

Ενδομητρικός πολύπους στο δεξιό κέρας της μήτρας που εμποδίζει τη θέα του μητριαίου στομίου της δεξιάς σάλπιγγας.

Οι ενδομητρικοί πολύποδες (ή πολύποδες του ενδομητρίου) είναι συνήθως ασυμπτωματικοί, καλοήθεις μικροί όγκοι της μήτρας και μπορεί να ευθύνονται για ανώμαλη αιμορραγία της μήτρας, ή να αποτελούν εύρημα στο κολπικό υπερηχογράφημα, ή στην υστεροσαλπιγγογραφία.

Πολυποειδής υπερπλασία του ενδομητρίου. (υστεροσκοπική εικόνα)

Οι ενδομητρικοί πολύποδες ποικίλλουν σε σχήμα, μέγεθος και αριθμό και αρκετές φορές συνοδεύονται από ενδομητρική υπερπλασία, από την οποία πρέπει να διαφοροδιαγιγνώσκονται (όπως για παράδειγμα από την λεγόμενη πολυποειδή υπερπλασία του ενδομητρίου).

VIDEO: Αφαίρεση πολύποδα με Versapoint.

Πολύποδες που παρατηρούνται στην εκκριτική φάση του κύκλου δεν χρειάζονται θεραπεία. Αντίθετα, οι επίμονοι βλεννώδεις ή ινώδεις πολύποδες εξαιρούνται με τεχνικές υστεροσκοπικής χειρουργικής. Η σχέση τους με την υπογονιμότητα αμφισβητείται.

Ο πολύποδας ενδομητρίου θα αφαιρεθεί με το υστεροσκοπικό ψαλίδι.

Ο ενδομητρικός πολύποδας, εάν είναι μικρότερος των 2 cm, δεν φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά τα ποσοστά κυήσεως, ίσως όμως αυξάνει την πιθανότητα απώλειας κύησης (Lass et al., 1999). Στην ίδια μελέτη αναφέρεται ότι στα προγράμματα εξωσωματικής γονιμοποίησης η πρακτική της κατάψυξης εμβρύων και η εμβρυομεταφορά σε άλλο κύκλο, όταν προκύπτει ανάγκη πολυποειδεκτομής, πιθανώς αυξάνουν το ποσοστό των γεννήσεων.

Οι γιατροί της Ευγονίας αφαιρούν τους πολύποδες με διπολικό ρεύμα (Versapoint) ή υστεροσκοπικό ψαλίδι αποφεύγοντας να τραυματίσουν το ενδομήτριο.