Η θεραπεία μας για το σοβαρό ΣΥΩ καθιερώνεται διεθνώς ως τριτοβάθμια πρόληψη, σύμφωνα με νέα μελέτη μας

Δημοσιεύσαμε νέα πρωτότυπη μελέτη για τη θεραπεία του σοβαρού συνδρόμου υπερδιέγερσης των ωοθηκών (ΣΥΩ) με ταυτόχρονη εμβρυομεταφορά. Η θεραπεία που προτείνουμε αναγνωρίζεται διεθνώς ως τριτοβάθμια αντιμετώπιση του ΣΥΩ, μετά από παρότρυνση των Reviewers του περιοδικού Human Reproduction, στο οποίο δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο 2013.

Σύμφωνα με τη μελέτη μας, γυναίκες με εγκατεστημένο σοβαρό ΣΥΩ προχώρησαν σε εμβρυομεταφορά βλαστοκύστεων, αντί ακύρωσης του κύκλου ως είθισται, με ταυτόχρονη χορήγηση ανταγωνιστή για την υποχώρηση του συνδρόμου. Τα ποσοστά κύησης, καθώς και η πορεία της εγκυμοσύνης και η υγεία των νεογνών ήταν εξαιρετικά και συγκρίσιμα με την ομάδα ελέγχου γυναικών που δεν ανέπτυξαν σοβαρό ΣΥΩ και δεν έλαβαν ανταγωνιστή. Σε όλες τις γυναίκες το σοβαρό ΣΥΩ υποχώρησε ταχέως σε λίγες μόνο ημέρες μετά τη χορήγηση GnRH ανταγωνιστή. Καμία γυναίκα δεν χρειάστηκε εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Το ΣΥΩ είναι η σοβαρότερη επιπλοκή των προγραμμάτων εξωσωματικής γονιμοποίησης, ενώ μέχρι πρότινος δεν υπήρχε θεραπεία της σοβαρής μορφής του συνδρόμου, το οποίο συχνά απαιτεί νοσοκομειακή περίθαλψη.

Η συγκεκριμένη μέθοδος, που σχεδιάστηκε από τον Δρ Τρύφωνα Λαϊνά και την ομάδα της «Ευγονίας», σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αποτελεί τη μοναδική θεραπεία (τριτοβάθμια αντιμετώπιση) του εγκατεστημένου σοβαρού ΣΥΩ.

Lainas GT, Kolibianakis EM, Sfontouris IA, Zorzovilis IZ, Petsas GK, Lainas TG, Tarlatzis BC. Pregnancy and neonatal outcomes following luteal GnRH antagonist administration in patients with severe early OHSS. Human Reproduction 2013; 28: 1929-1942.

Δείτε σύντομη περιγραφή της μελέτης εδώ.