Η σύλληψη

Η διαδικασία της φυσικής σύλληψης

Η ανθρώπινη αναπαραγωγή είναι αποτέλεσμα της ένωσης του σπερματοζωαρίου με το ωάριο. Τα ωάρια παράγονται από τις ωοθήκες και τα σπερματοζωάρια από τους όρχεις.

Από την ένωση σπερματοζωαρίου με το ωάριο θα προκύψει το έμβρυο που θα αναπτυχθεί στη μήτρα για να γεννηθεί το παιδί.

Αν υπάρξει σεξουαλική επαφή τις «γόνιμες μέρες», το σπέρμα συγκεντρώνεται στο θόλο του κόλπου. Τα σπερματοζωάρια διέρχονται από το έξω τραχηλικό στόμιο που αποτελεί την πύλη του έσω γεννητικού συστήματος της γυναίκας και είναι ανοικτή για τις λίγες «γόνιμες» ημέρες. Στη συνέχεια πορεύονται διαμέσου του αυλού του τραχήλου προς την κοιλότητα της μήτρας και δια των μητριαίων στομίων φθάνουν στη λήκυθο των σαλπίγγων. Η σάλπιγγα παραλαμβάνει με τη βοήθεια των κροσσών, του ακραίου τμήματός της, το ωάριο που πρόσφατα απελευθερώθηκε με την ωοθυλακιορρηξία. Στη λήκυθο της σάλπιγγας θα γίνει η γονιμοποίηση του ωαρίου από ένα μόνο σπερματοζωάριο. Το γονιμοποιημένο ωάριο (ζυγώτης) παραμένει στη σάλπιγγα για 5-6 ημέρες όπου και διαιρείται σε 2, 4, 8 κύτταρα και μετατρέπεται σε μορίδιο και βλαστοκύστη.

Στη συνέχεια ως βλαστοκύστη (έμβρυο με 60-120 περίπου κύτταρα) μεταναστεύει στη κοιλότητα της μήτρας, εμφυτεύεται στο ενδομήτριο και αναπτύσσεται.

Προϋποθέσεις σύλληψης

  • Οι σάλπιγγες να είναι διαβατές και λειτουργικές για να παραλάβουν το ωάριο από την σύστοιχη ωοθήκη και να επιτρέψουν στα σπερματοζωάρια να φθάσουν στο ωάριο.
  • Το σπέρμα να έχει φυσιολογικές παραμέτρους, δηλαδή τα σπερματοζωάρια να έχουν ικανοποιητικό αριθμό και καλή προωθητική ικανότητα για να μπορέσουν μερικά από αυτά να φθάσουν στο ωάριο παρακάμπτοντας τα εμπόδια.
  • Να γίνεται ωοθυλακιορρηξία με αποτέλεσμα την απελευθέρωση από το ωοθυλάκιο «ώριμου ωαρίου».
  • Να υπάρχει σεξουαλική επαφή στις γόνιμες μέρες.

Είναι γνωστό:

  • Η ενδομητρίωση μειώνει σε μεγάλο ποσοστό τη γονιμότητα.
  • Σε ένα ποσοστό 25-30% η υπογονιμότητα χαρακτηρίζεται ανεξήγητη.