Ο γεννητικός κύκλος

Ποιες ορμόνες εκκρίνονται κατά τη διάρκεια του φυσιολογικού γεννητικού κύκλου

Στη διάρκεια του γεννητικού κύκλου εκκρίνονται ορμόνες από τον υποθάλαμο, την υπόφυση (αδένες που βρίσκονται στον εγκέφαλο) και τις ωοθήκες που προκαλούν την ωρίμανση και τελικά την απελευθέρωση του ωαρίου από την ωοθήκη. Οι ορμόνες αυτές εμφανίζουν μια αρμονικά αλληλορυθμιζόμενη σχέση μεταξύ τους με σκοπό τη δημιουργία του κατάλληλου περιβάλλοντος για να ευοδωθεί η σύλληψη.

Στην αρχή ενός φυσιολογικού γεννητικού κύκλου εκκρίνεται από τον υποθάλαμο η ορμόνη GnRH, η οποία διεγείρει έναν άλλο αδένα, την υπόφυση, για να παραχθούν η θυλακιοτρόπος ορμόνη (FSH) και η ωχρινοποιητική ορμόνη (LH). Η FSH προάγει την ανάπτυξη των ωοθυλακίων και η LH είναι υπεύθυνη για την τελική ωρίμανσή τους και την ωοθυλακιορρηξία.

eugonia13

Η σχέση υποθαλάμου – υπόφυσης – ωοθήκης και η επίδραση των ωοθηκικών ορμονών στο ενδομήτριο κατά τη διάρκεια του γεννητικού κύκλου.

Τα σημαντικότερα γεγονότα του γεννητικού κύκλου

Σε κάθε φυσικό κύκλο, υπό την επίδραση της FSH, αρχίζουν να αναπτύσσονται 8-12 ωοθυλάκια. Ένα από τα ωοθυλάκια αυτά επικρατεί, μεγαλώνει πιο γρήγορα από τα άλλα και ονομάζεται «κυρίαρχο». Είναι αυτό που θα φθάσει σε τελικό στάδιο ωρίμανσης. Τα υπόλοιπα ωοθυλάκια θα γίνουν «άτρητα», δηλαδή θα εκφυλιστούν με τον μηχανισμό της ατρησίας. Με τη δράση της LH στο κυρίαρχο ωοθυλάκιο θα επιτευχθεί ωοθυλακιορρηξία και θα απελευθερωθεί το «ώριμο» ωάριο.

Το αναπτυσσόμενο ωοθυλάκιο που αποτελεί την κύρια λειτουργική και αναπαραγωγική μονάδα της ωοθήκης παράγει σε αυξανόμενα ποσά την ορμόνη οιστραδιόλη (Ε2) η οποία επιδρά στον βλεννογόνο της μήτρας (ενδομήτριο) και αυξάνει το πάχος του. Τα υψηλά επίπεδα οιστραδιόλης προκαλούν την έκκριση της ορμόνης LH. Η απότομη άνοδος («αιχμή») της LH προκαλεί την τελική ωρίμανση του ωαρίου και την απελευθέρωσή του με την ωοθυλακιορρηξία. Αυτή η φάση του γεννητικού κύκλου αντιπροσωπεύει τις γόνιμες μέρες. Μετά την ωοθυλακιορρηξία, το ωοθυλάκιο μετατρέπεται σε ωχρό σωμάτιο, το οποίο παράγει κυρίως την ορμόνη προγεστερόνη. Η προγεστερόνη, σε συνδυασμό με τα οιστρογόνα (οιστραδιόλη), προετοιμάζει το ενδομήτριο για να δεχθεί και να θρέψει το έμβρυο.

Δείτε ακόμη: Ωοθυλακιογένεση